Egy természetjáró nagyi öröme…

    Egy természetjáró nagyi (szakosztályvezető) öröme……

                                                            Sztuparity Józsefné írása 2007-ből

1986-tól vagyok szervezett természetjáró, és a Szegedi Kinizsi SE természetjáró szakosztályának vezetője.

Négy unokám van, születésük sorrendjében a következők. Gábor 1984., Zoli 1987., Niki 1990., és Enikő 1993. Két éves korukban kezdtem őket is vinni túráinkra. Először csak egyet utána, ahogy nőttek, kettőt, hármat…. mindet.

Túratársaim néhányszor meg is kérdezték, minek fárasztod magad? Mondtam nekik, ha az unokáim közül csak egy folytatja azt, amit én teszek, akkor már megérte. Gábort és Nikit néhány alkalommal a szakosztályvezetők továbbképzésére is elvittem. Mindenki azt gondolta, majd Gábor lesz az utódom, de nem így történt. Nagyon sok teljesítménytúrán részt vett, ott jó eredményeket ért el, de mára már elvitte a foci-apja biztatására. Soha nem kényeztettem őket, nem élveztek elsőbbséget sehol semmiben, senkivel szemben. Megtanultak alkalmazkodni az adott  körülményekhez. Nagyon sok szép élménnyel lettem gazdagabb általuk.  Természetesen ők is.

Niki 5 éves volt, amikor egy 20km-es túráról haza érve megjegyezte, kis kezét feltartva: minden nyöszörgés után végig mentem! Az „után” helyett „nélkül” akart mondani, de mi így is tudtuk, mit jelent.

Születése óta tagja a szakosztályunknak. 2005. nyár végén megkérdezte tőlem, mikor indul a túravezetői tanfolyam? Kérdőn néztem rá. Nem tudom, de meg fogom kérdezni. Erre ő azt felelte: Mama el akarom végezni, vizsgázni akarok! Nem azt mondta szeretném hanem „akarom”!!

Ez volt vele kapcsolatban az első nagy meglepetésem. Egy-egy gyakorlótúrájuk idején bizony nagyon izgultam. Féltem, hogy feladja. Leginkább akkor izgultam mikor a Rám-szakadékban jártak. Január volt, hideg, szeles, jeges……  meg ami ilyenkor még lenni szokott. Az állomáson vártuk. Niki kipirulva, jókedvűen szállt le a vonatról. Nagyon sokat beszélt az eltöltött napok eseményeiről. Akkor már láttam, nem fogja abba hagyni! Nagyon izgultam érte a gyakorlati vizsgája idején. Voltak nehézségei, de akkor sem adta fel!  Mára már nagyon szorgalmas túrázó, és túravezető lett belőle.

Minősítései: ifjúsági túravezető, bronz és ezüstjelvényes túrázó. Most már közel van az „arany” jelvényhez!! Idén is sok túrán vett részt. Az utóbbi kettő: magashegyi túra a Retyezátban, 5 nap sátorral és most, októberben a Balaton-felvidéken 3 nap Tapolcától Nagyvázsonyig
Végig járta már a Dorogtól-Nógrádig szakaszt is. Egy természetjáró nagyinak ennél nagyobb öröme, boldogsága talán nem is lehet! Szívemből kívánom, másnak is legyen ilyen boldogságban része!

                                                            Sztuparityné Margitka  szakosztályvezető

        és azóta...

Niki 2007-ben megkapta az „Aranyjelvényes”  túrázói minősítést. 2008-ban az Ördögmák  T E alapító tagja, 2008-2015-ig az egyesület elnökségi   tagja. Egyetemi tanulmányai idején kevés túrát vezetett. A kevés túrán is megtapasztalt mindent.Volt része a Börzsönyben sötét viharban, a Retyezátban jégeső, amikor vándortúrán voltak a „ házuk „ sátor volt.

    2015.05.24.      

                                                            Sztuparityné  egyesületi elnök (még………. )